דצמבר 2014
הורים יקרים,
לפניכם הגיליון הראשון לשנה"ל תשע"ה באמצעותו תוכלו להעדכן בנעשה בבית הספר.
בסוף החודש יתקיים קונצרט החורף של ביה"ס.
לידיעתכם - אנו פועלים להעברת הקונצרט למשכן אומנויות הבמה בשוהם. האולם מכיל מספר רב יותר של מקומות והוא יאפשר את העלאת הקונצרט פעם אחת בלבד ובכך יקל על התלמידים המופיעים. ראו עדכון מטה.
לידיעתכם - אנו פועלים להעברת הקונצרט למשכן אומנויות הבמה בשוהם. האולם מכיל מספר רב יותר של מקומות והוא יאפשר את העלאת הקונצרט פעם אחת בלבד ובכך יקל על התלמידים המופיעים. ראו עדכון מטה.
שלכם,
צוות בית חינוך אלומות
כיתה א'בהתרגשות, סקרנות ושמחה נכנסו ילדי כיתה א' בשערי ביה"ס, עברו בשער הפרחים ויצאו לדרך חדשה – למסע של למידה. ילקוט על גבם - המשתוקק להתמלא בצידת ידע לב האדם והעולם, נצנוץ אור וכמיהה בליבם ובידי כל אחד ואחד מהם פרח יחיד ומיוחד במינו. פרח לפרח נאספו בכיתה ויחד נשזרו לזר פרחים גדול, צבעוני, שוקק ומלא חיים - כיתה חדשה נולדה, מעגל חדש נרקם, מדקלם, שר ונע במרחבי הכיתה והחצר בחדווה גדולה.חלפו הימים והנה כבמעשה קסמים נוצר מעגל עגול ויפה, הנושם ונע יחד פנימה והחוצה ולצדדים, נפתח ומתרחב, מתכנס פנימה, מתמלא ומתחדש מדי יום ביומו כוחות עשייה וחום הלב ושוב נפתח להפיץ את שפע מתנותיו במרחבי הכיתה. במסענו השנה נכיר ונפגוש "עולמות חדשים": את עולם התנועות והצורות, עולם המספרים, עולם השפה, עולם הצבעים ועולם הצלילים – היכרות מודעת שתלך ותעמיק עם השנים. בתקופת רישום תנועה הראשונה, עמה פתחנו את השנה, הכרנו את הישר והעגול – 2 מהויות/איכויות שלמעשה מרכיבות את עולמנו. נענו במרחבי הכיתה והמחברת תנועות ישרות ועגולות ומשם המשכנו לתקופת כתיבה, בה גילינו במגילת סתרים עתיקה אותיות מופלאות. את תקופות הלימוד ליווה סיפור מסע ובכל פרק נתגלתה תנועה/אות חדשה. ועתה, בתקופת חשבון אנו מכירים את הספרות ודרך כתיבתן מחד ולצד זה, מגלים את החוקיות המתמטית בעולם. יחד אנו מגלים בכיתה את מהויות המספרים: מה יש אחד בגופי, מה יש אחד בעולם, מה יש 2 בגופי ובעולם?... המספרים, המנייה, תרגילי החשבון, משפחות הכפל, מובאים לכיתה עטופים בדימוי, בסיפור, באלמנט מוסיקלי תנועתי, כדי לחמם את החשבון ולקרבו אל לב הילדים. אנחנו סופרים ספירת גוף, מחזקים את גאוגרפיית הגוף שלנו (ימין ושמאל, קדימה, אחורה, הצלבות...), צועדים עם הענק המיוחד שלנו וגמדי שמחת הלב את משפחת הכפל ( הילדים לא יודעים עדיין שזהו לוח כפל. כרגע אנחנו צועדים בהנאה תוך כדי ספירה. הכוונה בכך היא להטמיע בגוף אינטואיטיבית שלוחות הכפל הם למעשה דילוגים על רצף הספירה הנעה), מונים חפצים בכיתה, עושים תרגילי חשבון עם חברינו הסנאים ומאוד נהנים. כיתה ב'וונדה יה, הו = הו, רוח העולם הגדולה כעת סיימנו תקופת חשבון בה העמקנו את מפגשנו עם משפחות המספרים ועם תרגילי חשבון בסיסיים. בתקופת רישום הצורות, שהתחלנו השבוע אנו נושאים את האור עם ילד אדמה וילד שמיים אל העולם החשוך והקר, ואט אט מאירים אותו בטוהר, בחסד ובטוב לב. והנה כבר חנוכה בפתח- עם קטיה (אמא של אלונה) הכנו מנורות שמן מחימר ואנו מגלגלים פתילים מכותנה שנוכל להדליק בחג. בטיולינו השבועיים אנו פוגשים את הטבע בהשתנותו ובמהלכו מהקיץ היבש הצהוב אל הסתיו המוריק, המבורך בגשמים ובוץ. מדי פעם אנו מזמינים את האש אלינו לבשל לנו - מרק ביום גשם קר או פיתות ותה. ונהנים מליוויים של הילדים מכיתה ו' שעוזרים, מפעילים ומשחקים איתנו. כיתה ג'
זוהר באורה של השמש ליבי
מאיר ומנחה את דרכי.
ואני צועד מוגן ובטוח
על פני הגשר המתוח.
כיתה ג' עומדת בפיתחו של גיל תשע. זהו שלב שבו ילדינו הרכים נפרדים מהעולם, מהאחדותיות שלו וניצבים מולו. מתוך ההיפרדות והעמידה הזו הילד מתחיל לפתח את הדבר העצמי שלו. הוא כבר יכול להסתכל על העולם מבחוץ, כמשקיף, ולא לחוות אותו באופן ישיר, בלתי אמצעי.
גיל זה מביא איתו דברים חדשים. הילד מפתח יכולות חדשות כמו גם פחדים והתנהגויות מאתגרות. את ההפרדות מן העולם ניתן לדמות לגירוש מגן העדן. סיפורי הבריאה מהדהדים לילד את המצב החדש הנגלה לו. הילד לומד את הסיפור הקדום ומזדהה עם הדמויות- השהיה בגן העדן, החטא, היכולת להבחין בין טוב לבין רע, הגירוש. ומנקודה זו האדם לומד כיצד לחיות בעולם, כיצד לעבד את האדמה, לרעות את הצאן, להכין כלי עבודה וכלי נגינה, לעבד את הצמר ולהכין מלבושים וכמובן- כיצד לבנות לו משכן. האדם לומד כיצד להשתמש ביכולות שלו לטובתו וכיצד להנות, מהמתנות שהעולם נותן לו, בתבונה. הקוריקולום של כיתה ג' נבנה כדי לתת מענה לדבר החדש שנולד בילד. את השנה התחלנו בלימוד סיפור הבריאה לכל יום בבריאה הקדשנו ציור צבעי מים וניסיו דרך כך להחוות את המהות של הבריאה באותו היום. המשכנו לסיפור גן העדן והגרוש ממנו. על אדם וחוה, קין והבל ולמדנו על הדור שלפני המבול. המשכנו לתקופת טבע, בה למדנו על מעגל השנה ועל החוקיות, הסדר והמחזוריות בעולם. מחזוריות הנוסכת בטחון בילד שכן "אין דבר חדש תחת השמש" ו"העולם כמנהגו נוהג". המשכנו אל תקופת חשבון שבה מתוך לימוד המבנה העשרוני הגענו אל לימוד החיבור והחיסור במאונך. כעת, אנו לקראת סיומה של תקופת לשון בה אנו לומדים על החוקיות של השפה והתוודענו לשמות, לפעלים ולתארים.
בשנה זו הילד נמצא בתוך סערה, ממש כמו בדקלום שמעל, הוא עובר על גבי גשר צר מגדת הילדות אל הגדה שממול. גדה, שבה רב הנסתר על הגלוי. ובתוך הסערה זו הילד, מתוך הלימוד על החוקים והמחזוריות שבעולם, מקבל נקודות עוגן שעליהן הוא יכול להסמך במעבר על הגשר.
קונצרט חורף לילדיםבתקופה זו בה הימים קצרים והלילות ארוכים ואנו נכנסים אל לב החורף החשוך והקר,
| כיתה דכתה ד נמצאת במרכז תקופת אדם - חיה. אנו מכירים את עולם החי, שומעים סיפורים, מציירים, מפסלים בחימר ומדקלמים. בשבוע שעבר למדנו על העכבר וציירנו אותו במחברת."כדי שאופיו של בן אנוש יגלה סגולות מיוחדות בעליל, צריך שיתמזל מזלנו ונוכל להתבונן במעשהו במשך שנים רבות. אם אין במעשה גם זיק של אנוכיות, אם הרעיון המנחה אותו חדור רוחב לב שאין כדוגמתו, אם נעלה מכל ספק שלא ביקש בעבורו תגמול בשום מקום שהוא ואם נוסף על כל אלה הותיר בעולם סימנים נראים לעין, אזי מובטח לנו כי אנו עומדים מול דמות אדם שטבעה לא במהרה ישכח." (מתוך "האיש ששתל עצים" מאת ז'ן ז'יונו)
את השנה התחלנו בתקופת תרבויות קדומות בה למדנו על תרבות הודו, פרס, בבל ומצרים. לאחר שבועיים של התענגות על ספר שמואל והמעבר בין עידן השופטים לעידן המלוכה, התחלנו במסע שלנו אל האדמה, אל המעשה.
במשך חודש למדנו עם המורה מוהן את מדע תיאור האדמה (גאוגרפיה), בדגש על הגאוגרפיה של ארץ ישראל - למדנו את חבלי הארץ השונים וגם כיצד משתמשים באטלס על שלל המפות שבו. בתחילת התקופה יצאנו לטיול שנתי של שני לילות - בו צעדנו מבית גוברין אל מצפה משואה, באזורים בהם לחמו אבותינו בפלישתים, זחלנו במערות קולמבריום ולנו באוהלים באזור המצפה.
השבוע עברנו לתקופת מדידת האדמה (גאומטריה). בתקופה זו נחקור לעומק את המעגל והקו הישר (אותם פגשנו ועבדנו בעבר כמחווה) ונתקדם לרמת מושגים, חוקים ומדידות. כל השרטוטים המרהיבים שלנו יעשו ביד חופשית עם דגש רב על דיוק, איכות, אסתטיקה ויופי (בכיתה ו נעבור לשרטוט בעזרת מכשירים).
כיתה ו
בבוקר היום הראשון הכיתה הייתה מוחשכת לחלוטין. בחוץ הילדים חיכו עם עיניים קשורות. הכנסתי אותם מתרגשים לחלוטין וישבנו כמה דקות בחושך בעיניים פקוחות בדממה. יחדיו דקלמנו את דקלום הבוקר שלנו: "אני מביט אל העולם בו מאירה השמש בו זוהרים הכוכבים בו מונחות האבנים.... ... אני מביט אל תוך הנפש אשר שוכנת בקרבי...." לאחר מכן ישבנו שוב בדממה. ואז הדלקתי נר אחד ובהדרגה עד 20 נרות. לאט לאט הכיתה הוארה באור עדין. ואז קצת דברנו, מה כל אחד הרגיש או חשב. כיביתי כל נר בנפרד עד ששוב עלטה עטפה אותנו. אחר כך חווינו סוגים שונים של אור כמו גפרור, גז , פנס, מסמר שהותך ועוד. זה היה שיעור מיוחד, שבו הילדים העלו דברים מיוחדים כמו: "פתאום הבנו את המשמעות של המילים של דקלום הבוקר"' "כשכיבית נר אחר נר הרגשתי שכל האור של העולם נעלם" ועוד... בימים נוספים למדנו על הקול. מה קורה לגרגירי מלח שמונחים על ניילון נצמד לכוס זכוכית ואנו משמיעים צליל גבוהה - המלח רוקד. כלומר, הקול שלנו מזיז את המלח - גילוי מדהים!! היו עוד ניסויים ועוד גילויים. למדנו הבחין בין תיאור הניסוי, לתוצאות ולמסקנות. להסביר את הדברים באופן בהיר ומדויק. ככה אצלנו לומדים פיסיקה... |