ספטמבר-נובמבר 2024
בבית חינוך אלומות
בבית חינוך אלומות
קהילה יקרה שלום רב,
זהו ידיעון ראשון השנה.
אשתף שתחושה טובה מאוד וחמה נישאת באויר בית הספר. בשבילים פורחת תחושת הלמידה, עשייה רבה ורצינות, ציורי לוח יפים מעטרים את כל הלוחות בכיתות, בהפסקות נשמעים קולות שמחת חיים, ובמעגל המורים יש תחושת שותפות בנשיאה המשותפת של בית הספר. המורים פנויים להתמסרות להוראה והחינוך, כשפיני אב הבית עסוק בשיפור נראות ותחזוקת בית הספר, מירב מסייעת לכל תלמיד, הורה ומורה שזקוק לדבר מה, הסייעות במסייעת, ובכיתות ההוראה-המשלבת תלמידים מתחזקים. יש תחושה של גוף הפועל ביחד, שותפות ורצון. אני נזכרת בתקופה המקבילה בשנה שעברה, בה היינו מפונים ולא בביתנו, ומתמלאת הכרת תודה ושמחה על הקיים, על הגעת הממד"ים והרוגע שהם נוסכים, על תפקוד הילדים באזעקות המעטות שהיו לנו - ממלא ביטחון ואהבה.
פעילויות רבות כבר החלו, טיולים, סיורים לימודיים, טקסי תורה, אסיפות הורים, פעילויות מצווה, הרצאות העשרה ובטיחות ברשת ורבות עוד מתוכננות.
אאחל לנו השבחה בלמידה, בהוראה, רגעים מרגשים באירועים משותפים, ושנדע אך טוב וחסד.
רינת
כיתה א׳ נפגשה לראשונה השנה בתחילת שנת הלימודים ומיד התגבשה ליישות כיתתית מקסימה. 28 בנים ובנות נבונים, קופצניים וסקרנים שהחלו יחדיו את השביעון השני של חייהם בבית העוטף של ׳אלומות׳.
פתחנו את השנה בתקופת רישום צורה בה הכרנו עם קטי ופורו את הצורות הישרות והעגולות הבסיסיות, המשכנו בתקופת שפה בה הכרנו את 11 האותיות הראשונות בעזרת הנסיך והקיסרית, וכעת אנו בעיצומה של תקופת חשבון בה אנו מכירים את עשרת המספרים הראשונים בעזרתם האדיבה של רון ודנה.
תוך כדי למדנו, דיקלמנו ושרנו על חגי תשרי, הסתיו והחורף שהגיע לפתחנו סוף-סוף, וכן רקדנו, סרגנו, יצרנו וטיילנו בבית הספר ומחוצה לו, ליד מגדל המים.
אנו נרגשים ומצפים להמשך שנה מרתקת זו ולהצגה הראשונה שלנו בחג החנוכה הקרב ובא.
מוסיקה בכיתה א': התחלנו את השנה עם האביר מיכאל וחרב האור!
לקראת הסתיו הצטרפו אלינו גם עגורים במשחק מטפחות המשי וכמובן גם הדרקון האהוב והגמדים גנבי האוצרות. הכל טבול במנגינות קטנות וילדיות ועטוף בכלי מוסיקה עליהם אפשר להתנסות ולנגן בקלות. בהמשך השנה נתחיל לנגן גם על חליליות.
כיתה ב' החלה את השנה בשמחת מפגש עם התרבות והרוח האינדיאנית בתקופת רישום תנועה של סימטריה אנכית- סימטריית מראה. יצאנו יחד למסע של חיפוש והקשבה לאמא אדמה והרוח הגדולה וגילינו את ריקודי עונות השנה. לצד הסיפור ששבה את לב הילדים, בתקופה זו נדרשו הילדים לנוע ולהשלים בכוחות עצמם את השתקפות התנועה מן העבר השני של ה"נהר". אלמנט השניים והדואליות ילווה את השנה השנייה של הילדים בביה"ס. צד אחד של אלמנט הדואליות פגשנו בתקופת משלים (משלי חיות). פגשנו את השועל הערמומי, את החסידה הפקחית, התיש העקשן, העורב החמדן, הארנב היהיר והגאוותן ועוד. כל משל זימן לנו הצגות קטנות והמחזות מתוקות של המשל, כמו גם שיח כיתתי פורה על תכונות החיות וחיבור אל עצמנו (האם גם אנחנו לפעמים עקשנים כמו תיישים, חמדנים כמו העורב, ערמומיים ומתחבלי תחבולות כמו השועל, פיקחים כמו החסידה, איך מרגיש הצד השני ומה אנחנו יכולים לעשות אחרת, למשל כדי שה"תיישים" לא ייפלו שניהם למים). גילינו שהחיות אינן יכולות לפעול אחרת, הן כפופות וקשובות לטבע שלהן ואילו לאדם יש אפשרות לבחור וכי האדם קשוב ליבו-❤️ ויכול להתעלות מעל לחד צדדיות של החיה. בהמשך השנה נפגוש את הצד המשלים והגבוה של החד צדדיות שהביאו עמם המשלים. תקופת סיפורי ניסים וצדיקים תשלים את התמונה בצד הגבוה הרוחני - הנשגב. צידה משמעותית להמשך הדרך, לקראת ההתעוררות והפרידה מן הילדות המוקדמת הצפויה בשנה הבאה.
במהלך תקופת משלים עשינו את צעדינו הראשונים בכתיבת תקציר המשלים, ניסחנו יחד מה לכתוב ואיך לכתוב, חיפשנו מילים יפות וגבוהות לסיפור המשל, תרגלנו קריאה ומשחקי קריאה, ושכללנו את מיומנויות הציור שלנו.
אנו נמצאים כעת בעיצומה של תקופת חשבון, מחשבים חישובים בעזרת 4 פעולות החשבון, משחקים משחקי חשבון, פותרים וממציאים חידות חשבוניות, נעים את מקצבי לוחות הכפל ומגלים את יפי חוקיות החשבון 🪷
מוסיקה בכיתה ב': בכיתה ב' כבר שרים ומנגנים על חלילית פנטטונית. הילדים אוהבים מאוד לשיר ולבחור משחקים שונים לשלב בתוך השיר, בזוגות, במעגל. כיתה ב' שרה נהדר, בעוצמה וברכות, מכל האיכויות, שירת מלאכים אמיתית. את השירים הקטנים והפשוטים, כמו גם את שירי העונה של הסתיו, אנחנו גם מנגנים בחליליות, בהן הילדים מתקדמים מאוד יפה.
"אצא למסע לא נודע ומרגש
רגלי צועדות וליבי בי חושש.
נפתלת הדרך בין גיא לבין הר
הנה אתייצב לחופו של נהר.
רחב הנהר סוערים הם מימיו
וגשר תלוי מחבר בין גדותיו.
יודע אני כי עלי לעבור
הן זוהי דרכי- לא אפנה לאחור.
אפסע על הגשר, רגליי רועדות
ליבי בי פועם מחכה לבאות.
את מי שם אפגוש בצידו השני?
וקול בי עונה- את עצמי! את עצמי!
היכן הוא ביתו של עצמי האדם?
וקול בי עונה- בעולם! בעולם!" (הגר פורת)
כיתה ג' החלה את המסע בתקופת מעגל השנה והתבוננות בעולם ובתנועתו האינסופית.
עונות השנה, החודשים השבועות, יום ולילה, אור וחושך, ירח ושמש.
המשכנו בתקופה של רישום צורה בה עסקנו במרכז ובהיקף, בפנים ובחוץ.
בתקופת תנ"ך, עקבנו בהתרגשות אחרי בריאת העולם מדי יום, שמענו, ציירנו וכתבנו את המילים המקודשות מהתורה. התקדמנו עם הסיפור עד שושלת קין בא הוזכרו בעלי המלאכה הראשונים (יובל, יבל, תובל קין ונעמה).
הילדים היו מאוד מרוגשים מהסיפורים והמדרשים, והיו כמה שביקשו להישאר בגן העדן:)
בשבוע האחרון התחלנו בתקופת חשבון ראשונה בה אנו מחזקים את הבנת המבנה העשרוני, חיבור וחיסור במאונך ומשפחות המספרים (לוח כפל)
וכמובן, בחזרות להצגת בראשית הקרבה.
גן העדן הארצי דורש עבודה, כך הבינו הילדים. יש טוב ורע, יש פחד וקנאה, "ובזיעת אפיך תאכל לחם"... עבודה רבה לפנינו ואני מאחלת להם שיצליחו לעבוד יחד ולשתף פעולה באהבה זה עם זה.
מוסיקה בכיתה ג': בכיתה ג' אנחנו שרים מנגנים ורוקדים בשיעורים. את שירי הצגת בראשית למדנו בשיעורי המוסיקה, כמו גם מנגינה קצרה על החלילית להצגה. תלמידי כיתה ג' מנגנים נהדר על החלילית, תודות ליעל, שמקפידה ואוהבת בעצמה את הנגינה. אנחנו מתחלקים בקלות לשתיים ואף שלוש קבוצות לשירה ותיגוף (תיפוף על הגוף). בהמשך השנה, בטקס חגיגי, ניפרד מהחליליות שיש לילדים לטובת חלילית דיאטונית, עליה ימשיכו לנגן בשנים הבאות.
מלאכת יד: הילדים למדו לסרוג במסרגה אחת, סריגת קרושה. הם סרגו גומייה יפה. עכשיו הם עסוקים בסריגת כובע צמר ויש לנו כבר כמה כובעים מוכנים.
ביום שישי האחרון, ילדי כיתת נחל קיבלו את ספר התורה בבית הכנסת בלפיד.
הטקס המרגש התקיים לאחר שסיימו את תקופת ״חיי משה״, ולמדו כיצד קיבלו בני ישראל את התורה במעמד הר סיני.
לטקס הגיעו משפחות התלמידים, ואירח אותם בבית הכנסת הרב יהודה ישרים, שסיפר להם מדרש על הילדים במעמד הר סיני.
הילדים שרו ודקלמו בהתרגשות,
ואז שרו:
״הריני מקבל עלי
את מצוות התורה -
ואהבת לרעך כמוך״.
כל הורה העניק לילד את ספר התורה והקריא פסוק שבחר במיוחד עבורו.
התחלנו את השנה בסיפורים מרתקים מהתרבויות הקדומות- הודו, פרס, בבל ומצריים. הכרנו אלים חדשים ולמדנו מה הם הדברים המיוחדים שהתרבויות האלה תרמו לאנושות.
סליחה / נעם חורב
מהמקום בו נלמד לבקש סליחה
יידלק אור בחשיכה
כל אבן תהיה לשמיכה
טלאים-טלאים
של רגישות
והאדם יהיה
יהיה פשוט
לקראת יום הכיפורים העמקנו בנושא הסליחה בתקופה שיועדה לחקר הנושא. למדנו כי הודאה בטעות, לקיחת האחריות, בקשת "סליחה" (או אמירת "אני מצטער"), עד כמה שהם לפעמים קשים לנו, מבטאים עוצמה וגדלות נפש.
בתקופת אדם וחיה הכרנו את 3 המערכות בגוף: מערכת העצבים (חשיבה), המערכת הריתמית (רגש) והמערכת המטבולית (רצון). נסענו לסיור בגן החיות התנ"כי. כל אחד מהילדים בחר חיה עליה ביקש להעמיק בעזרת עבודה כתובה ופרוייקט פיסול. סיימנו את התקופה בשבוע של הרצאות מרגשות אותן העבירו הילדים, כל אחד על החיה עליה חקר וכן בתערוכה שערכנו עבור תלמידי כיתות א'-ד'.
השבוע עברנו לתקופת יוון, בה אנו מכירים הן את סיפורי המיתולוגיה האפיים והן את ההיסטוריה היוונית. התחלנו בסיפורי מיתולוגיה שהותירו ביטויים ומטבעות לשון בשפה.
האם אתם מכירים את הביטויים ומשמעותם?בחנו את ידיעותיכם
מלאכת יד: הילדים למדו לסרוג בחמש מסרגות, סריגת ימין וסריגת שמאל. הם סורגים כפפות חמות לחורף.
"יופיה של צורה,
ראה אותה-
לא כציור המבטא יופי,
ראה כיצד כל הצורות
ישרות ועגולות,
הרי הן עומדות בפני עצמן
יפות כמי שהן."
(אפלטון)
את שנת הלימודים התחילה כיתה ו' עם תקופת גיאומטריה. תקופה זו מזמנת לילדי וילדות הכיתה את התחלת העבודה עם סרגל ומחוגה על מנת לשרטט צורות גיאומטריות מדוייקות והרמוניות. את התקופה התחלנו בהכרות עם עולם המעגלים ולאחר מכן המשכנו עם עולם המשולשים. תוך כדי, למדנו כיצד בונים צורות גיאומטריות על ידי הוראות בניה מדוייקות. במקביל בשיעורי אומנות, כל אחד ואחת בנו לעצמם על לוח עץ צורה גיאומטרית על לוח, תוך שימוש במסמרים וחוטים.
התקופה הבאה החזירה אותנו לתקופה מפוארת בהיסטוריה האנושית- צמיחתה של רומא לאימפריה גדולה ששלטה סביב כל הים התיכון. התחלנו את התקופה בסיפורי המהלכים המיתולוגיים למחצה שהביאו לייסודה של רומא, המשכנו עם תקופת המלכים הראשונים והמעבר לרפובליקה. סיימנו את התקופה עם מסעו ההירואי של חניבעל מנהיג הקרתגים דרך האלפים במסגרת המלחמות הפוניות ובסיפורו של יוליוס קיסר שעבר את הרוביקון בדרכו להיות הדיקטטור של רומא.
אבל לא רק בלימודים עסקנו בתחילת השנה. כיתה ו' הספיקה לצאת ל-2 טיולים מתחילת השנה. הטיול הראשון היווה טיול התבגרות המציין את תחילת שנות המצווה של ילדי וילדות הכתה, תוך מתן דגש על שנת הבת מצווה של הבנות. יצאנו מביה"ס והלכנו על שביל ישראל עד ליער בן שמן, שם ערכנו טקס התבגרות מרגש ביחד עם הורי הכתה. לטיול השני יצאנו בסוף נובמבר ליומיים של הליכה ושהות משותפת בהרי ירושלים ביחד עם כתה ו' מביה"ס האנתרופוסופי "בראשית" מקרית אונו. ביחד טיפסנו לסטף, משם המשכנו לקיבוץ צובה שם ישנו ולמחרת ירדנו לנחל כיסלון עד למושב אשתאול.
הָאֲנָשִׁים אֵינָם שְׁקוּפִים
בְּבַיִת שֶׁקּוֹרְאִים לוֹ גּוּף
הֵם גָּרִים.
הַפַּרְצוּף הוּא שֶׁלֶט
הַלָּשׁוֹן – מַפְתֵּחַ.
הַפֶּה הוּא דֶּלֶת
הַנְּחִירַיִם – אֲרֻבּוֹת
הָעֵינַיִם – חַלּוֹנוֹת
וְהַחִיּוּךְ עַל הַפָּנִים
הוּא תְּמוּנָה לְקִשּׁוּט.
וְקָשֶׁה לָדַעַת מָה קוֹרֶה בִּפְנִים
אִם לֹא מְסַפְּרִים
עַל הַבַּיִת בּוֹ גָּרִים.
התחלנו את השנה עם תקופת אדם עולם. למדנו על הקשר בין האדם לבין העולם - דרך החושים, דרך הנשימה, דרך התזונה. ביקרנו במוזיאון "האדם והסביבה" בפתח תקווה ועברנו שם חוויה מרתקת "בתוך גוף האדם".
עברנו לתקופת כתיבה יוצרת, בה הילדים פגשו רגשות שונים וכתבו תוצרים מרגשים. הם שילבו בכתיבתם משאלה, הפתעה ופליאה.
כעת אנו נמצאים בתקופת כימיה וכל יום אנו מגלים ולומדים עובדות חדשות על הבעירה ועל האש.
אֵשׁ -
מְהַבְהֶבֶת,
מִתְלַהֶבֶת,
בִּלְשׁוֹנוֹתֶיהָ מִשְׁתּוֹבֶבֶת,
וְרוֹשֶׁפֶת,
וְשׂוֹרֶפֶת.
בִּלְהָטֶיהָ כָּל יֵשׁ -
וְלוֹחֶכֶת,
מִתְאַבֶּכֶת.
תּוֹךְ לֶהֲבוֹתֶיהָ מִסְתַּבֶּכֶת
וּבוֹעֶרֶת.
וְזוֹהֶרֶת.
אֵשׁ.
מלאכת יד: חצי כיתה קולעת סלים במרץ ויש לנו כבר לא מעט סלסלות ותחתיות.
כתמי אור \ דליה רביקוביץ'
"ובחומר הזה האפל נטבעו כתמים של אור ולא נשמע בהם קול ורחש בם לא יעבור
והם כמו שמן המור ניגרים וזולפים מן הפך.
והם ניגרים כבשמים ורכה ושלווה תנועתם.
ובחומר הזה האפל הם נקווים למבוע קטן
ויש בהם חן וחמדה שגואים ועוברים על גדותם.
ובחומר הזה האפל נבעה מכרה של זהב
והחומר הזה האפל מגלה את מעמקיו.
ויש אהבה ענוגה בין האופל לבין הזהב.
והם חבוקים ושלווים ואין בהם קול ומשב
והאור מנטף ונושק את החומר הזה בשפתיו
והאופל הופך את גופו כבאר לכתמי הזהב."
השנה התחילה בתקופת כימיה אורגנית בה למדנו על חומרים אורגניים שונים: חלבונים, פחמימות ושומנים.
במהלך התקופה התלמידים ביצעו ניסויים בקבוצות, הכינו תרכובות ותערובות שונות, התנסו בהכנת גבינה מחלב, הפיקו עמילן מתפוחי אדמה, חקרו את תכונות הסוכר, התנסו בהכנת סוכריות והעמיקו בהבנת התהליכים הכימיים וחשיבותם עבור האדם.
לאחר מכן המשכנו עם תקופת היסטוריה - מהפכות.
בשלב זה של גיל ההתבגרות, התלמידים חווים שינויים פנימיים מואצים, מעין "מהפכה פנימית" ורצון לבדוק, לנסות ולחולל שינויים סביבם ובעצמם. התקופה התחילה בשאלה - "מה הייתם רוצים לשנות בעולם?", בה כל תלמיד מנה את הדברים שהיה רוצה לשנות. לאחר מכן התלמידים התחלקו לקבוצות וכל קבוצה התבקשה לחולל שינוי סביבם: חלק מהילדים העלו על סדר היום של בית הספר את נושא המיחזור - דרך העברת שיעורים בכיתות, פיזור פחי נייר ברחבי בית הספר, וקיום תחרות מיחזור. קבוצות אחרות התמקדו בגיוס כספים ותרומות עבור נזקקים, הקמת פרויקט עידוד קריאה ועוד..
המהפכות, כמו המהפכה הצרפתית, האמריקאית והמהפכה המהוללת באנגליה, מדברות אל התלמידים בצורה אישית – הן מתארות תהליכי שינוי דרמטיים, המתרחשים מתוך תחושת אכזבה או חוסר התאמה בין השינוי ההיסטורי למצב הקיים ורצון לחולל שינוי, דימויים המזכירים את תחושותיהם של המתבגרים עצמם ונוסכים בהם כוחות לשנות, להיטיב ולהשמיע את קולם.
בין שתי ערים, צ'רלס דיקנס
הָיָה זֶה הַטּוֹב בַּזְּמַנִּים, הָיָה זֶה הָרַע בַּזְּמַנִּים; הָיָה זֶה עִדַּן הַחָכְמָה, הָיָה זֶה עִדַּן הַטִּפְּשׁוּת; הָיָה זֶה תּוֹר הָאֱמוּנָה, הָיָה זֶה תּוֹר הַסַּפְקָנוּת; הָיוּ אֵלֶּה יָמִים שֶׁל אוֹר, הָיוּ אֵלֶּה יָמִים אֲפֵלִים; הָיָה זֶה אֲבִיב הַתִּקְוָה, הָיָה זֶה חָרְפּוֹ שֶׁל יֵאוּשׁ; הַכֹּל הָיָה אֶפְשָׁרִי, דָּבָר לֹא הָיָה אֶפְשָׁרִי. גַּן עֵדֶן צִפָּה לְכֻלָּנוּ, אוֹ הִפּוּכוֹ הַגָּמוּר...
על כס המלכות באנגליה ישבו מלך רחב לסת ומלכה כעורת פנים, על כס המלכות בצרפת ישבו מלך רחב לסת ומלכה יפת פנים. בשתי המדינות היה ברור כשמש לאדוני הארץ… כי סדרי עולם בכללותם קבועים לנצח…"
קונצרט חורף - יום חמישי 19.12, 18:00-19:30, בית התרבות בבית נחמיה.
ערב פגישות הורים ומורים - יום חמישי 12.12 14:30 - 18:30.
תעודות מחצית לכיתות הגבוהות 6.2.24